waarom stervensbegeleiding

hallo allemaal !

Waarom , dat is een woord wat we in ons leven allemaal wel eens gebruikt hebben. Het heeft de betekenis dat je jezelf iets afvraagt….er kan iets gebeurd zijn waar je geen grip op hebt , en waar je een antwoord op wil hebben/krijgen .Helaas is dit vaak niet mogelijk , en kan je er gestrest door raken  of verdrietig . Is dit het geval dan moet je gaan relativeren , accepteren dat er niet voor alles in het leven een antwoord is of er is een antwoord wat je niet troost of je de voldoening geeft die je zo nodig hebt op dat moment . Ik heb het woord waarom tijdens mijn werk in de terminale zorg al vaak gehoord  waarom ik ?  daar kan niemand een antwoord op geven of je gaat iets suggereren en dat moet je nooit doen het is een normale gedachte gang als je te horen krijgt dat je ernstig soms ongeneeslijk ziek bent  iets wat je eerder alleen bij anderen hoorde overkomt nu jezelf en waarom dat is weet niemand. Als je over het woord waarom heen stapt en dat kan bij de een vlug zijn en bij de ander lang … kom je bij een hard feit  het is je overkomen en hoe nu verder de wil om te overleven onze wilskracht en vechtlust is groot blijf niet alleen met je verdriet en vragen zitten uit je !! ik wil dat luisterend oor voor je zijn als je bv je partner familie wilt ontlasten samen ben je sterk dat gezegde is er niet voor niets en bij zo iets ingrijpendst is iedereen getroffen en meeleven heb je nodig zolang het maar niet meelijden wordt want dan kun je elkaar niet meer helpen. een stressvolle periode breekt aan en juist in deze periode is ontspanning/aanraking in de zin van tactielstimulering heel waardevol  . Dit omdat je uit balans bent en je je niet gelukkig kunt voelen door de situatie en ziekte die je hebt. Dan zorgt tactielstimulering aan jou aangepast ervoor dat oxytocine aangemaakt wordt waardoor je je toch in combinatie met mijn begeleiding wat beter gaat voelen waarbij ik ook nu vermeld dat het niet geneest maar je kunt je weg gemakkelijker aan als je er niet alleen voor staat .  Ik heb al jaren stervensbegeleiding gegeven in mijn leven.  ik merkte toen ik jong was dat het mij goed deed dat ik in een moeilijke periode in iemands leven vertrouwen kan geven er echt voor U kan zijn met een lach en een traan samen een moeilijke weg gaan , die je ook mooi kunt beleven als je er open voor wil staan anders neem je deze hulp ook niet aan . De arts/oncoloog is de belangrijkste schakel in de reguliere gezondheidszorg waar ik als verzorgende ig  30 jaar lang in werkzaam was. mijn ontspanningsbehandeling valt onder de complementaire zorg voor mij een bewuste keuze omdat tijd hebben voor de mensen er niet meer was en dat miste ik ! gewoon omdat aandacht zo belangrijk is om je beter te gaan voelen als je ziek bent en gestructureerde aanraking doet nog meer goed als je weet wat je doet.

waarom en wel suggereren ….

waarom ….  juist hier mijn hart naar uitgaat weet ik niet , ik weet alleen dat ik door echt mee te leven al veel heb terug gekregen werken met hart en ziel maakt het verschil .

waarom …. worden we allemaal geboren om te sterven dat weet ik niet , ik weet alleen dat dit het enige is waarin we op deze hele aarde gelijk zijn.

waarom …. kan ik deze vorm van zorg aan , ik weet het niet het is me gegeven en mijn beroep in dit leven .

waarom …. kunnen we  al het verdriet en pijn op een gegeven moment een plaats geven ……..  toen mijn mam nog vrij  jong  stierf dacht ik ik kan nooit zonder mijn mam !! maar je krijgt geen keuze en komt erachter dat ze voor altijd in je hart voortleeft en dus voor eeuwig bij me is het is een troost voor me dat ik haar heb mogen begeleiden en dat ik de tijd genomen heb voor rouwverwerking huilen lucht op doet goed positief denken dat ze bij haar lieve zus en ouders is en andere lieve mensen die haar zijn voortgegaan ik moet hier verder zorgen voor mijn kinderen en kleinkinderen tot ooit …. mijn tijd gekomen is waarbij ik hoop dat er dan ook weer iemand mij zal begeleiden bij mijn laatste reis naar wat ik hoop het paradijs !

weer een stukje geschreven uit mijn hart en wat ik denk ook weer een gave , een geschenk .

liefs  francy

 

 

 

 

 

 

 

Een reactie achterlaten

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *